Leuker kunnen we het niet maken, wel veiliger…

Mensen bewust maken van een veilig ID- en DigiD-gebruik is een van mijn taken binnen mijn opdracht bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Juist deze periode van het jaar is daarvoor een belangrijk moment. De eerste van maart is immers voorbij en dus tijd om het formulier van de Belastingdienst in te vullen. Voor sommigen iets waar ze liever niet aan denken en nog veel liever niet aan beginnen. Maar zoals de Belastingdienst zegt; “Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker”. Ik zou daar graag aan toevoegen: “…en veiliger”.

Het invullen van de belastingformulieren is voor velen het moment om een nieuwe DigiD aan te vragen. Gewoonweg omdat we de inloggegevens kwijt of vergeten zijn. Zo vaak gebruiken we die namelijk ook weer niet. Het kwijt zijn van je DigiD-inloggegevens is niet alleen lastig, maar ook onnodig. Er zijn namelijk handige en, nog belangrijker, veilige manieren om je DigiD te bewaren. Namelijk met een password keeper of door een handig ezelsbruggetje voor je wachtwoord: Een kort zinnetje dat begint met een hoofdletter, gevolgd door een geboortejaar en afgesloten met een uitroepteken., bijvoorbeeld In1988werdNLEUkampioen! (Nee, dat is niet míjn wachtwoord… ;-)) Makkelijk te onthouden en toch veilig!

Hoe vervelend het ook is om weer een nieuwe inlogcode voor je DigiD aan te vragen, het is tegelijkertijd een goede mogelijkheid om te zorgen dat jouw DigiD op een veilige manier is ingesteld. Namelijk niet alleen met een inlogcode, maar ook met een verificatie van een ander apparaat. Dat wil zeggen dat je naast de inlogcode ook een bevestiging ontvangt via jouw telefoon. Hoe je dat doet? Heel makkelijk:
– Log in via ‘mijnDigiD’
– Klik op ‘altijd inloggen met SMS’. Hierdoor zal er bij iedere dienst waar je inlogt een SMS worden gestuurd naar jouw gsm.

DigiD

Tips
Tenslotte is nog een aantal tips voor het veilig gebruiken van DigiD die ik je in dit nieuwsbericht wil meegeven: Controleer je inlog geschiedenis, want zo kun je zien wanneer er is ingelogd en misschien wel niet door jou zelf! En geef nooit iemand je DigiD! Want dan kan je alles nog zo veilig hebben ingesteld: daar kan geen slot tegenop!

Wil je het allemaal nog een rustig nalezen? Kijk dan op de website van DigiD.

Delen via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *