Verbinden levert op!

De eerste uitnodigingen voor de nieuwsjaarrecepties komen alweer voorbij en bijna gelijktijdig de berichten in nieuwsbrieven dat ‘netwerken’ zo belangrijk is. Ik ben wel eens bij toeval bij een netwerkcursus aanwezig geweest. Hier werd verteld hoe belangrijk het is dat je altijd en overal je visitekaartjes bij je hebt en dat je vooral een elevator pitch paraat moet hebben. Ik ben er toen halverwege bij de koffie, volgens de cursusleider hét moment om het geleerde in de praktijk te brengen, tussenuit gepiept. Deze vorm van netwerken past niet bij mij. Wat ik wel leuk vind, wat mij inspireert en wat ik elke dag weer doe is het verbinden van mensen. Maar ook van projecten, van kansen en van mogelijkheden. Zo keek ik uit naar de Ambtenaar 2.0 dag die op 9 oktober jl. in Den Bosch plaatsvond. Voor mij een ideaal moment om het verbinden naast de digitale weg, nu weer eens face to face in de praktijk te brengen.

In de ambtenarenwereld zijn initiatieven die niet alleen zéggen dat ze innovatief zijn, maar dat ook daadwerkelijk zíjn. Daar is Ambtenaar 2.0 er eentje van. Voordat ik naar de bijeenkomst ging, heb ik verschillende mensen uitgelegd wat Ambtenaar 2.0 is en hen gevraagd met mij mee te gaan. Op mijn uitnodiging werd vooral enthousiast gereageerd, maar ook kritisch. Want, wat kan zo’n dag nou opleveren? Of is het alleen een leuk uitje en heb je er vervolgens niets meer aan? Niets is minder waar. Het levert wel degelijk concrete zaken op. Zoals bij mij. De Ambtenaar 2.0 dag werd zelfs een meer dan leuke ‘spin-off’. Ik kwam namelijk in Den Bosch in gesprek met de Landmacht en het werd duidelijk dat binnen dit onderdeel van Defensie nog een behoorlijke versterkingsslag te maken valt. Ten eerste in het bewustmaken van het onderwerp ID-fraude en vervolgens in het daadwerkelijk in de praktijk brengen van deze bewustwording. Uiteraard vonden wij het van groot belang om de mannen in het groen (Landmacht) in contact te brengen met de mannen in het blauw (KMar).

Vorige week kwam de Landmacht met een duidelijk verhaal en een goed doordachte insteek en procesbeschrijving van hoe we dit gezamenlijk zouden kunnen aanpakken en welke rol- en taakverdeling daarbij zou passen. Verschillende opties en mogelijkheden werden besproken. Kortom; een eerste hele positieve stap waarin nogmaals duidelijk werd dat het delen van kennis en kunde binnen de gehele overheid een hele belangrijke, een leuke, maar vooral ook een essentiële stap is. En, nog belangrijker: het begint allemaal met de wil van het verbinden van, met en door meerdere mensen.

Bekijk hier het videoverslag van de Ambtenaar 2.0 dag of lees meer over deze inspirerende dag!

Delen via: