Het is jóuw ID! Een ‘gevalletje’ uit de praktijk

Wanneer je enthousiast bent over wat je doet, vertel je dat aan je omgeving. Als het verhaal dan echt overkomt, dan krijg je ook reacties en vragen. Dat overkomt mij nu dus regelmatig. Zo vertel ik vaak op verjaardagen over de KopieID app, de app die je helpt een veilig kopie van het identiteitsbewijs te maken. Voor alle duidelijkheid; vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is het advies om helemaal niet met kopieën te werken. Maar helaas lijkt het wel of onze maatschappij ‘draait’ op het wisselen van kopietjes. Daarom dan liever een veilig kopie verstrekken…

Afijn, laatst had ik dus op een verjaardag verteld dat je echt niet na het behalen van je rijbewijs met dat document op een foto op social media moet gaan staan. Gevaren, kopietjes, onrechtmatig gebruik van je gegevens…etc. Nu haalde mijn neef zijn rijbewijs. Dus ik hem feliciteren via WhatsApp (niet veilig, maar voor dit soort berichten prima te gebruiken) en herinnerde hem eraan dat hij geen foto’s met het rijbewijs moest gaan verspreiden via social media. Zijn reactie: “Jaaaa Monique, dat weet ik! Hoorde van mam dat dat niet mag van jou!”. Oké…, tot nu toe in ieder geval nog niets gezien op social media, dus het doel heiligt de middelen zullen we dan maar zeggen.

Maar zo kreeg ik gisteren een vraag van iemand die bij een ophaalpunt van Post.nl stond, waar vrolijk zijn rijbewijs werd gescand met daarin dus zijn BSN nummer. Volgens de baliemedewerker nodig om te bewijzen dat hij de rechtmatige eigenaar is van het pakketje. Zijn vraag: “Mag dit..?” En dan algemener: “Mag een winkelier of ophaalpunt waarbij ik mijn online gekochte product ophaal een kopie van mijn identiteitsbewijs maken?” Ik antwoordde gelijk “nee”, maar heb het toch even gecheckt bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) en het antwoord was snel en duidelijk: Nee, dat mag niet. Wil de winkelier of het ophaalpunt controleren of u daadwerkelijk de persoon bent die het product heeft gekocht? Dan kan diegene u om het aankoopbewijs vragen en het ordernummer overnemen in zijn administratie. Ook mag de winkelier of het ophaalpunt u eventueel vragen uw identiteitsbewijs te laten zien. Maar een kopie maken van uw identiteitsbewijs mag niet. Ook het overnemen van uw burgerservicenummer (BSN) is niet toegestaan. Meer informatie over de manieren waarop een bedrijf iemands identiteit mag vaststellen, is te lezen op de site van CBP.

Weer een mooi voorbeeld voor op een verjaardag…

Delen via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *