Een koffiepraatje

Het valt me de laatste tijd steeds meer op: koffie is belangrijk! Er is altijd wel iemand die koffie op de een of andere manier onder de aandacht brengt. Of merk ik dat alleen? Deze week nog vertelde een collega spontaan over hoe en wanneer koffie wordt gedronken in Italië. Een andere collega kwam een vroeg overleg binnen met haar handen vol overheerlijke take away koffie van het koffietentje LEBKOV & Sons. De sfeer was gelijk ontspannen. Het overleg zeer concreet en productief en iedereen liep met een lekker gevoel naar het volgende overleg. De dag was goed begonnen!

Blurring
Maar ook beleidsmatig is koffie belangrijk. Het fenomeen ‘blurring’ in namelijk in opkomst, dat letterlijk ‘vervaging’ betekent. In de foodbranche zie je dat tegenwoordig steeds meer en dan wordt er met blurring ‘branchevervaging’ bedoeld. Het is namelijk niet meer logisch dat je alléen voor je boodschappen naar de supermarkt gaat. Voor velen namelijk ook voor een (gratis) kopje koffie! Zo staat er in de supermarkt bij mij in het dorp een koffiezetapparaat en zelfs een tafel met stoelen, zodat je ook nog eens relaxt van je bakkie kunt genieten. En geloof me: daar wordt gretig gebruik van gemaakt! Laatst tijdens een zalig weekendje Maastricht waren we in een hippe fietszaak waar iedereen lekker aan de koffie zat en een fietsblaadje zat te lezen. En wie kent in Maastricht de Dominicaner boekenkerk niet, waar je onder het genot van een vers gezet kopje koffie kunt genieten van de geweldige kerk of van een mooi boek of tijdschrift? De website Gemeente.nu publiceerde een interessant artikeltje over het onderwerp ‘blurring’: “Nieuwe concepten vragen om nieuwe oplossingen. De grenzen tussen horeca en detailhandel, groothandel en detailhandel en logistiek en detailhandel verschuiven en vervagen.”, aldus de site.

Betalen voor tijd
Een ander leuk ‘koffie-beleid-voorbeeld’ is het artikeltje dat ik las op de website Omdenken.nl. Het is inmiddels vrij normaal geworden dat terwijl je een kopje koffie drinkt, je ook gelijk gebruik maakt van het gratis wifi. Maar, welke verhouding koffie-wifitijd is dan acceptabel om aan te houden? Is het sociaal om een uur een tafeltje bezet te houden op één kopje koffie? De Rus Ivan Meetin bedacht een nieuw concept: je betaalt voor je tijd dat je gebruikmaakt van de wifi, maar de koffie (of thee) en zelfs de koekjes zijn gratis. Alleen, net zoals de anderen die hebben gereageerd op dat artikel, vraag ik me dan toch af: hoeveel kopjes koffie en koekjes zijn dan weer fatsoenlijk? Nou ja, ik vind het in ieder geval een goed idee…

Niet zomaar een bakkie
Maar alleen met het aanbieden van een kopje koffie, kom je er niet. Van oud-collega Petra Venekamp leerde ik namelijk dat het bereiden van goede koffie een serieuze zaak is! Zij geeft training aan horecamensen over hoe zij hun koffie zouden moeten maken, om daar het maximale uit te halen. Daarover heeft ze een heel leuk boekje geschreven: ‘Water, koffiebonen en melk’. Volgens de website Koffiegek.nl is dit boekje een prima hulplijn voor de thuisbarista.

En ik..? Ik begin ’s ochtends eerst met een grote kop thee, het liefste rooibos. Maar ‘s middags drink ik graag (en veel) sterke koffie van het merk ‘Corazon’ van Simon Levelt. Het gaat er immers niet om wanneer je dat bakkie neemt…

Delen via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *