De juiste informatie

In deze tijd van overvloed aan informatie kan het zomaar gebeuren dat je hele dagen aan het lezen en aan het googlen bent, op zoek naar de juiste info. Ook de informatie om simpelweg ‘bij te blijven’ is vaak teveel en beantwoordt veelal niet aan de informatie waar jij nu net op dit moment behoefte aan hebt. In mijn vak als adviseur is het hebben van de juiste informatie op het juiste moment essentieel. Dat betekent dat ik elke week veel ‘weg’ lees. Vooral wanneer ik bezig ben met een nieuwe opdracht, benut ik internet als informatiebron.

Maar, voor mij is mijn netwerk de belangrijkste bron. Volgens de definitie ben ik een Zelfstandige Zonder Personeel (ZZP’er). Ik noem mezelf echter liever altijd een Zelfstandige Met Netwerk (ZMN’er), omdat ik continu actief mijn kennis en kunde deel. Ik beantwoord actief vragen van anderen, waardoor ik ook zelf meer leer vanuit andere invalshoeken en perspectieven. Mijn netwerk is dan ook van groot belang voor het verkrijgen van nieuwe informatie en voor het ontdekken van (nieuwe) ontwikkelingen. Het geregeld volgen van mensen en (mee)lezen met hun belevingen via blogs en interessante artikelen is daarvoor een belangrijke bron.

Voor mij zijn er dan ook wel een paar zaken ‘not done’. De belangrijkste hierin is wel het random uitnodigen van mensen voor je LinkedIn-netwerk, ik snap het echt niet. Ik link daarom alleen mensen die ik “ken”. En dat kennen kan dan verschillende betekenissen hebben. Of ik heb iemand ontmoet en gesproken bij een bijeenkomst of congres. Of ik ken iemand digitaal; zie dat we elkaars stukken lezen, aanvullen, kennis en ervaring delen. Die zie ik dan als waardevolle, zeg maar, ‘digitale collega’s’.

Naast het zoeken naar informatie in mijn netwerk is het zoeken naar de bron van de informatie een middel om zo zuiver mogelijke informatie te verkrijgen. Kijk bijvoorbeeld naar de ontwikkelingen rondom de ‘nieuwe VAR’, de nieuwe wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). Je hoeft de krant maar open te slaan, VAR te googlen of je wordt overspoeld door informatie hierover. Maar eigenlijk zijn het veel meer opinies met voors en de tegens. Tja en wat moet je daar dan mee…

Kijk bij de Belastingdienst en haal de benodigde informatie bij de bron, wat natuurlijk ook niet helemaal onpartijdig is, want de Belastingdienst zal aangeven dat dit een goede ontwikkeling is, terwijl er echt nog wel haken en ogen aanzitten. Dus ben je op zoek naar de juiste informatie, een aantal tips;
– Werk en koester je netwerk; deel actief de kennis en kunde en help ook anderen aan informatie die zij zoeken.
– Lees de blogs en nieuwsbrieven van de mensen uit jouw netwerk.
– Zoek zoveel mogelijk bij de bron; bijvoorbeeld het webinar volgen dat de Belastingdienst gaf op dinsdag 12 april over de invoering van de DBA (bekijk het webinar alsnog hier).
– Neem een abonnement op De Correspondent; omdat ook zij gebruik maken van hun netwerk en inhoudelijke experts, maar vooral omdat ze het verhaal net vanuit een andere invalshoek bekijken en beschrijven.
– Blijf lezen leuk vinden en neem er de tijd voor.

Delen via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *